kafferep förr i tidenAtt baka och bjuda på fika är något som har varit populärt under en väldigt lång tid. I flera generationer har folk uppskattat att ta en kaffe tillsammans med en god kaka eller ett gott fikabröd. Det var redan under 1930 talet som fikan slog igenom, men var då en lite finare tillställning än det som vi kallar för fika i dag.

Om man kikar i riktigt gamla husmorsböcker från 1930 talet så kan man fördjupa sig i hur ett typiskt kafferep gick till förr i tiden. Gästerna valdes ut med omsorg och värdinnan såg alltid till att allt skulle vara av finaste lag. En vacker spetsduk att pryda bordet med var ett måste och den skulle gärna ligga ovanpå en underduk i färg. Det som serverades till kaffet var inget man satt och tryckte i sig som man ville, utan här serverades det sju sorters kakor som skulle förtäras i en förbestämd ordning. Det var med andra ord helt annorlunda jämfört med hur våra moderna kafferep ser ut idag.
Det där med antalet kakor som serverades var heller inget man ville ändra på som värdinna, kafferep skulle inte vara något som visade din sociala status utan skulle vara lika för alla. Om värdinnan mot förmodan skulle servera fler än sju sorters kakor så skulle hon komma att anses som högfärdig. Skulle värdinnan servera färre än sju sorters kakor så skulle hon anses som snål.

Hoppar vi istället lite längre fram i tiden till 1950 talet så handlar det inte längre om antalet. Nu är det kakornas utseende och kvalitet som spelar roll. Kakorna skulle gärna vara annorlunda och ha ett flertal olika smaker och utseenden. Här började alltså kafferepen mer och mer handla om status, vilket vi även kan se i vår moderna tid. Idag anses caféer som bjuder på exklusiva bakverk och surdegsbröd som mycket mer ”finare” än de caféer som erbjuder halvdana frallor och vanliga massproducerade kaksorter.  Att bjuda till kafferep handlade ofta om att imponera på både vänner och familj. Det var en tillställning skapad av och för kvinnan där hon kunde visa upp sina färdigheter i köket. Förr i tiden var det ju trots allt så att männen var de som arbetade och tjänade pengar medans kvinnorna utförde hushållssysslorna och lagade mat. Ett ypperligt exempel på hur det gick till förr i tiden på kafferep och hur man skulle bete sig samt inte bete sig är när Pippi Långstrump blir bjuden på kafferep hemma hos Tommy och Annicka. Här kan man även se hur den typiska dukningen såg ut och hur hela tillställningen skulle gå till.

I gammeldags kafferep så var det dessutom ett mer strikt evenemang där man oftast följde en rad regler under kafferepets gång. Förutom att man ofta skulle äta kakorna och bakverken i en viss ordning så var det även de människor som stod högst i rang som skulle ta för sig eller bli serverade först. Vart du som person stod i rangordningen handlade ofta om ålder och om du var gift eller inte.
Dåtidens kafferep var en viktig del av det sociala livet och en självklarhet när det gällde hur dessa skulle gå till. Med tiden har detta försvunnit. Inte för att vi inte bryr oss om den sociala biten på samma sätt längre, vi har helt enkelt bytt ut kafferep mot annat. Idag handlar det istället om att maten på middagsbjudningen är perfekt, att fördrinken ska smaka gott och att tilltuggen ska vara något extra. Även här tänker vi ofta på vett och etikett samt hur våra gäster uppfattar det vi bjuder på.

Fikans betydelse idag

en fikapaus i vardagenIdag är kafferep mer en paus i vardagen, en paus i jobbet eller en mysig stund med en vän. Att kunna sätta sig ner och avnjuta en kopp kaffe tillsammans med en kaka, bulle eller bakverk är något som de flesta unnar sig. Sen finns det självklart ”finare” sorters fika där det har lagts ner mer tid och omsorg på fikabrödet än andra, samt enklare fika. Hur som helst så är fika något som finns i de flestas vardag och något som alla kan unna sig utan en inbjudan och utan att ha en hög social status. Dagens fika handlar istället om en trevlig stund med en god vän.