Tårtor älskas av många, men är ganska så intetsägande för andra. Allt beror på vilken tårta man smakat på! Har man ätit den där torra, tråkiga varianten, som inte är speciellt smakrik så kan tårtor absolut vara trist. Men har man ätit den där tårtan som är saftig och fylld med smak och liv så kommer man garanterat att vara en tårtälskare för alltid! Tanken med tårtor är att de skall delas, var och en skall få en bit och på så sätt smaka på samma sak (det är skillnaden mellan en bakelse och en tårta). Att dela en tårta med nära och kära över en kopp kaffe kan vara en ljuvlig stund i livet. Kanske vill man fira något speciellt så som en födelsedag, ett nytt jobb eller liknande. Oavsett anledning så är en tårta ett perfekt val.

Tarte_aux_fruitsTårtor ingår i begreppet bakverk och består generellt sett av flera olika lager av tårtbotten med någon sorts fyllning (eller olika) mellan varje lager. Själva tårtbotten består av någon typ av sockerkaka eller maräng. Det är en söt smet som skall vara platt och jämn. För att pryda tårtan används oftast vispgrädde toppad med frukt, choklad, marsipan eller mandel. Variationen är stor. Det finns även olika sorters tårt-produkter, så som glasstårta, pannkakstårta, rulltårta samt smörgåstårta. Vissa är söta och andra är salta.

Vad är egentligen en glasstårta?

Glasstårtan skiljer sig rejält från klassiska tårtor eftersom den vanligtvis inte har något bakverk eller smet som botten. Det är en variant av tårtan som i huvudsak består av glass (ibland har den en botten) samt maräng. Garneringen sker med olika bär, choklad eller godis. Det sägs att glasstårtan härstammar från renässansen då det var populärt att varva grädde med kaksmulor. Men själva glasstårtan kom först att säljas under 60-talet i USA och sedan i Europa.