Tårtor älskas av många, men är ganska så intetsägande för andra. Allt beror på vilken tårta man smakat på! Har man ätit den där torra, tråkiga varianten, som inte är speciellt smakrik så kan tårtor absolut vara trist. Men har man ätit den där tårtan som är saftig och fylld med smak och liv så kommer man garanterat att vara en tårtälskare för alltid! Tanken med tårtor är att de skall delas, var och en skall få en bit och på så sätt smaka på samma sak (det är skillnaden mellan en bakelse och en tårta). Att dela en tårta med nära och kära över en kopp kaffe kan vara en ljuvlig stund i livet. Kanske vill man fira något speciellt så som en födelsedag, ett nytt jobb eller liknande. Oavsett anledning så är en tårta ett perfekt val.

Tarte_aux_fruitsTårtor ingår i begreppet bakverk och består generellt sett av flera olika lager av tårtbotten med någon sorts fyllning (eller olika) mellan varje lager. Själva tårtbotten består av någon typ av sockerkaka eller maräng. Det är en söt smet som skall vara platt och jämn. För att pryda tårtan används oftast vispgrädde toppad med frukt, choklad, marsipan eller mandel. Variationen är stor. Det finns även olika sorters tårt-produkter, så som glasstårta, pannkakstårta, rulltårta samt smörgåstårta. Vissa är söta och andra är salta. Smörgåstårtan är ett väldigt populärt val när man ska ha en tillställning hemma. De brukar uppskattas av de flesta och är en enkel rätt att servera där gäster kan gå och skära sig en bit. Den populäraste brukar vara den med lax och räkor, sen finns det en som innehåller mest ost och skinka för de som inte gillar skaldjur, både serveras med grönsaker och majonärfyllning. Man kan självklart specialbeställa dessa tårtor om man önskar annan fyllning.

Vad är egentligen en glasstårta?

Glasstårtan skiljer sig rejält från klassiska tårtor eftersom den vanligtvis inte har något bakverk eller smet som botten. Det är en variant av tårtan som i huvudsak består av glass (ibland har den en botten) samt maräng. Garneringen sker med olika bär, choklad eller godis. Det sägs att glasstårtan härstammar från renässansen då det var populärt att varva grädde med kaksmulor. Men själva glasstårtan kom först att säljas under 60-talet i USA och sedan i Europa.

Andra populära tårtor

Prinsesstårta: En av de mest vanliga tårtorna är prinsesstårtan. Denna kan variera lite i innehåll men består oftast av lager med sockerkaka varvat med grädde, vaniljkräm och sylt, toppad med ett lager av marsipan prytt med florsocker och en marsipanros i mitten.

Jordgubbstårta: En riktigt somrig variant som är populär under midsommar när det finns färska svenska jordgubbar. Denna tårta består av lager med sockerkaka varvat med grädde. Tårtan är sedan toppad med ännu mer grädde som pryds av färska jordgubbar. Vill man ge tårtan en lite sötare smak så kan man alltid bland ut vispgrädden med lite vaniljsocker, eller lägga lite vaniljkräm mellan tårtlagrena. I denna moderna tid då många vill leva ett nyttigare liv så går det även att göra denna variant med vaniljkesella mellan kakbottnarna för att spara in på grädden och sockret.

Citron och marängtårta: En väldigt fräsch och uppfriskande tårta som inte behöver se mycket ut för världen men som oftast smakar himmelskt gott. Antingen kan man baka marängbottnarna själv eller köpa dem färdiga i en matbutik. Sedan varvar man bottnarna med citronkräm som man även pryder toppen med.

Chokladtårta: Denna klassiker finns i hur många olika varianter som helst, men originalet består av chokladsockerkaka varvat med chokladkräm. Denna täcks sedan av ytterligare ett lager chokladkräm. Men här går det även att använda sig av sin fantasi ordentligt. För vad passar inte tillsammans med choklad? Skivad banan eller jordgubbar passar utmärkt att ha mellan kaklagrena, eller varför inte pryda toppen av tårtan med olika sorters nötter och godis?

Mandeltårta med kolakräm: Denna variant kanske det inte är alla som har stött på, men de som har smakat en mandeltårta med kolakräm har nog knappast glömt bort det. Denna enkla tårta göra på tårtbottnar gjorda av mandelmassa och äggvitor som sedan varvas med kolakräm och toppas med rostade flagade mandlar. En enkel och god variant som är perfekt att ta fram under en middagsbjudning.