Pratar man med vilken café-ägare som helst och frågar vad som är favoriten bland gästerna så kommer antagligen de flesta att svara kaffe. Kaffe i olika sorters former och smaker. Caféer har oftast en uppsjö av olika kaffevarianter att erbjuda sina kunder. Det kan vara en slät kopp kaffe, en Espresso, Caffé Latte eller varför inte en Cappuccino. Varianterna är som sagt många. Men ibland kan man fråga sig vad som egentligen skiljer dessa kaffevarianter åt. Är det endast hur mycket kaffe och mjölk som används eller finns det något mer som differentierar dessa varianter?

brewed-coffee-1836168_960_720De flesta kaffe drycker som man kan välja mellan är baserade på espresso. Detta är en kaffevariant som tillagas genom att man pressar vatten i högt tryck, genom det malda kaffet. Man låter alltså inte vattnet rinna genom kaffet utan det pressas istället. Generellt så skall vattnet vara 90 grader och pressas genom 7 gram rostat kaffe. Man bör genomföra cirka 9-10 tryck under 20-25 sekunder. Genomförs trycket under en längre period så riskerar man att kaffet blir beskt eller får en dålig bismak.

Cappuccino är baserad på espresso, närmare bestämt en tredjedels espresso. Kaffesmaken är alltså inte lika stark. Mjölken skall vara ångvärmd (en tredjedel) samt skummad (en tredjedel).

En Macchiato däremot skall tillagas med hjälp av en dubbel espresso. Espresson skall göras “fläckig” genom att man varvar med skummad mjölk. Macchiato betyder just detta – fläckig. Vill man istället beställa en Latte så består denna av en dubbel eller enkel espresso. Vätskan skall serveras i ett högt glas, fyllt med ångad mjölk. På toppen så skall det finns skummad mjölk. En slät kopp kaffe är precis vad det låter som – en kopp med kaffe som tillagats genom att kaffet filtrerats med varmt kaffe. Det är kanske ett enkelt alternativ men garanterat också en klassiker.