Att slå sig ned på ett café eller ett fik kan vara en riktigt skön stund. Kanske har man shoppat på stan hela dagen och behöver fylla på energin. Kanske har man slutat jobbet eller skolan för dagen och helt enkelt vill koppla av. Kanske har man stämt träff med en vän som man inte sett på ett bra tag. Anledningen till varför man slår sig ned på ett fik kan vara vad som helst, och man kommer garanterat att ha en skön och avslappnad stund. Oavsett anledning så kanske man vill äta gott och dricka gott. En kopp kaffe med en smörgås kan vara helt rätt alternativ!

sandwich-890822_960_720Men vad är egentligen en smörgås? Jo det är en brödbit som kan antingen vara hel eller delad i flera bitar. Oftast så har man något sorts pålägg, men vissa föredrar helt enkelt bara med smör. Vidare så kan en smörgås också ätas tillsammans med annan mat eller på egen hand, det bestämmer man själv. Förr så åt man smörgås som ett mellanmål (vilken man fortfarande gör) men idag så kan det också vara en hel rätt för sig. Oftast så äts smörgåsar på morgonen, men det finns egentligen ingen specifik tidpunkt för när en macka skall ätas. Är man hungrig så fungerar alltid en smörgås.

Smörgåsar kan i princip göras med vilken sorts fyllning eller vilket pålägg som helst, det är upp till var och en vad man gillar för smak. Vissa gillar mer saltiga mackor, med korv och kött medan andra föredrar mest söta varianter med sylt och ost. Det finns varianter som inspireras av alla smaker från havet, med räkor exempelvis. Andra mackor kan vara med klassiska med köttbullar eller pannbiff. Äter man en mindre smörgåsbit med någon sorts fyllning eller pålägg så kan det ibland istället kallas för snitt.