Att slå sig ned på ett café eller ett fik kan vara en riktigt skön stund. Kanske har man shoppat på stan hela dagen och behöver fylla på energin. Kanske har man slutat jobbet eller skolan för dagen och helt enkelt vill koppla av. Kanske har man stämt träff med en vän som man inte sett på ett bra tag. Anledningen till varför man slår sig ned på ett fik kan vara vad som helst, och man kommer garanterat att ha en skön och avslappnad stund. Oavsett anledning så kanske man vill äta gott och dricka gott. En kopp kaffe med en smörgås kan vara helt rätt alternativ! Att fika betyder inte att man måste äta olika sorters bakverk utan kan istället vara något mer matigt.

sandwich-890822_960_720Men vad är egentligen en smörgås? Jo det är en brödbit som kan antingen vara hel eller delad i flera bitar. Oftast så har man något sorts pålägg, men vissa föredrar helt enkelt bara med smör. Vidare så kan en smörgås också ätas tillsammans med annan mat eller på egen hand, det bestämmer man själv. Förr så åt man smörgås som ett mellanmål (vilken man fortfarande gör) men idag så kan det också vara en hel rätt för sig. Oftast så äts smörgåsar på morgonen, men det finns egentligen ingen specifik tidpunkt för när en macka skall ätas. Är man hungrig så fungerar alltid en smörgås.

Smörgåsar kan i princip göras med vilken sorts fyllning eller vilket pålägg som helst, det är upp till var och en vad man gillar för smak. Vissa gillar mer saltiga mackor, med korv och kött medan andra föredrar mest söta varianter med sylt och ost. Det finns varianter som inspireras av alla smaker från havet, med räkor exempelvis. Andra mackor kan vara med klassiska med köttbullar eller pannbiff. Äter man en mindre smörgåsbit med någon sorts fyllning eller pålägg så kan det ibland istället kallas för snitt.

Populära smörgåsar

Räksmörgås: En riktig svensk klassiker är räksmörgåsen. Denna görs oftast på en tekaka som sedan pryds med äkta majonnäs, skivade ägg och räkor. Sedan är det upp till var och en vad som finns mer. Oftast brukar det även läggas på tomater, gurka, ett salladsblad, lite dill och en skiva citron. Oftast går man ut och äter räksmörgåsar. Speciellt på somrarna är detta ett populärt tillbehör till kaffet på någon mysig uteservering. Ett tips är dock att alltid kolla upp hur räksmörgåsarna ser ut innan du beställer in en. Vissa restauranger och caféer väljer kvantitet före kvalitet och har smörgåsar med mindre mängd räkor samt räkor som är köpta på burk. Vill du ha den ultimata ”räkmackaupplevelsen” så bör du hitta ett ställe som serverar mackor som har generöst med hand skalade räkor. Ett tips är att besöka Grännaberget som ligger i den populära turistorten Gränna i Småland. Detta mysiga café bjuder på en härlig utsikt att avnjuta tillsammans med en riktigt bra räksmörgås.

Köttbullemacka: Ännu en svenska klassiker. Oftast serveras dessa på ett fluffigt lite mörkare bröd tillsammans med rödbetssallad, salladsblad och saltgurka. Ett populärt val för den som inte gillar skaldjur och räksmörgåsar. Även dessa är självklart godast om köttbullarna dessutom är egengjorda och handrullade.

Brieost och salami: Denna skulle man kunna kalla för den perfekta picknickmackan. Lätt att göra, smidig att ta med sig och jättegod. En brie och salamimacka slänger man enkelt ihop genom att dela en baguette på mitten (lämna gärna kvar en liten del som fortfarande håller ihop halvorna) och sedan bre på med smör, skivade bitar av brieost samt några skivor salami. Vill man spexa till det lite extra så kan man även ha i lite sallad och fikonmarmelad.

Ägg och kaviarsmörgås: Den perfekta frukostmackan. En stor favorit hos svenskar, en mindre favorit hos andra. Alla gillar inte kaviar men för de som äter denna svenska favorit på tub så uppskattas oftast denna smörgås att ätas till både frukost, utflykten eller på cafébesöket. Pålägget som består av skivat kokt ägg och kaviar passar på de flesta sorters bröd. Vill man även lyxa till denna smörgås så kan man hacka till lite rödlök att strö över som topping.

Den klassiska ost och skinksmörgåsen: Denna är det nog ingen som har missat, smörgåsen som finns att få tag i precis överallt, oftast i form av en fralla. Väldigt lätt att göra. Pålägget består av ost och skinka och vill man göra den extra god så kan man även slänga dit en skiva tomat och lite salladsblad. Denna smörgås har länge varit en favorit hos både stora och små.