Det finns många olika sötsaker som man kan smaska på, men bakverk är speciella. Fika i Sverige är inte en riktig fika utan kaffe och bakverk! Det kan vara svårt att veta exakt vad som faktiskt klassas som bakverk och helt ärligt så börjar linjen suddas ut mer och mer. Men kort och gott så är bakverk de söta bageriprodukterna inom bakning. Nästan alltid så innehåller ett bakverk mjöl och skall genomgå någon sorts jäsning. Vidare så ingår det nästan alltid ägg, matfett samt mjölk. Här följer en lista med olika klassiska bakverk, har man inte testat på dessa så bör man genast ta sitt pick och pack och hälsa på ett bageri!

Vetebröd

640px-HefezopfVetebröd är ett bakverk som sägs komma från 1800 talet, samtidigt som kaffet kom till Sverige. Degen skall innehålla matfett, jäst, ägg, socker, salt, mjöl samt kardemumma. Detta är en grunddeg som man kan skapa flera olika bakverk med eftersom man kan variera själva fyllningen. En klassiker är kanelbullen, som har fyllningen baserad på matfett, socker och kanel. Andra kända klassiker som baseras på vetebröd är flätade längder, mandelsnoddar och veteknutar. Vidare så baseras även semlor och saffransbröd på samma dag.

Mjuka kakor

Den vanligaste mjuka kakan är nog sockerkakan som innehåller socker (såklart), ägg, mjöl, matfett och bakpulver. Sockerkakan smaksätts utefter vad gemene man gillar men kan exempelvis vara smaksatt med apelsin, saffran, kakao, kokos eller citron. Kända varianter av sockerkakan är exempelvis Tigerkakan, Mjuk Pepparkaka (mums!), kärleksmums samt mosskaka.

Rulltårta

Rulltårta är ett annat klassiskt bakverk, som många tror är svårt att göra, men i själva verket är super enkelt! Allt man behöver är ägg, socker, mjöl, mjölk och bakpulver. Smeten kan ha flera olika smaker och fyllningen likaså. När man gjort smeten så skall den rullas ut på en panna, in i ugnen och gräddas för att därefter rullas ihop med fyllningen (vanlig sylt fungerar perfekt!).