Det finns många olika sötsaker som man kan smaska på, men bakverk är speciella. Fika i Sverige är inte en riktig fika utan kaffe och bakverk! Det kan vara svårt att veta exakt vad som faktiskt klassas som bakverk och helt ärligt så börjar linjen suddas ut mer och mer. Men kort och gott så är bakverk de söta bageriprodukterna inom bakning. Nästan alltid så innehåller ett bakverk mjöl och skall genomgå någon sorts jäsning. Vidare så ingår det nästan alltid ägg, matfett samt mjölk. Här följer en lista med olika klassiska bakverk, har man inte testat på dessa så bör man genast ta sitt pick och pack och hälsa på ett bageri!

Vetebröd

640px-HefezopfVetebröd är ett bakverk som sägs komma från 1800 talet, samtidigt som kaffet kom till Sverige. Degen skall innehålla matfett, jäst, ägg, socker, salt, mjöl samt kardemumma. Detta är en grunddeg som man kan skapa flera olika bakverk med eftersom man kan variera själva fyllningen. En klassiker är kanelbullen, som har fyllningen baserad på matfett, socker och kanel. Andra kända klassiker som baseras på vetebröd är flätade längder, mandelsnoddar och veteknutar. Vidare så baseras även semlor och saffransbröd på samma dag.

Mjuka kakor

Den vanligaste mjuka kakan är nog sockerkakan som innehåller socker (såklart), ägg, mjöl, matfett och bakpulver. Sockerkakan smaksätts utefter vad gemene man gillar men kan exempelvis vara smaksatt med apelsin, saffran, kakao, kokos eller citron. Kända varianter av sockerkakan är exempelvis Tigerkakan, Mjuk Pepparkaka (mums!), kärleksmums samt mosskaka.

Rulltårta

Rulltårta är ett annat klassiskt bakverk, som många tror är svårt att göra, men i själva verket är super enkelt! Allt man behöver är ägg, socker, mjöl, mjölk och bakpulver. Smeten kan ha flera olika smaker och fyllningen likaså. När man gjort smeten så skall den rullas ut på en panna, in i ugnen och gräddas för att därefter rullas ihop med fyllningen (vanlig sylt fungerar perfekt!).

Muffins

Muffins finns i flera olika varianter och kan vara allt ifrån lätt att baka till mer komplicerat. En vanlig originalmuffins påminner väldigt mycket om en sockerkaka. De görs nästan på samma sätt förutom att muffinsen är mindre och smeten delas upp i flera olika formar. Men muffins går att göra i de flesta smaker. Några av de mest populära smakerna på muffins är citronmuffins, tigermuffins, chokladmuffins och bärmuffins. När du ska göra muffins i olika smaker så blandar du oftast ihop ett grundrecept och fyller sedan på med önskad smak. Det smidiga med muffins är om man vill ha ett flertal olika smaker, då kan man göra en riktigt stor sats med grundreceptet för att sedan dela upp det i mindre byttor och sedan smaksätta dessa olika. Vill man gå ännu ett steg länge så man även garnera sina muffins. Oftast kallas dessa då för cupcakes. Garneringen av dessa består oftast av en frosting som även den kan vara i olika smaker. Man kan sedan pryda frostingen med bär, godis eller något annat gott.

Morotskaka

En stor favorit bland både hem och caféer. Basen liknar en saftig sockerkaka fast med smak av morötter och kanel. Denna garnerar man sedan med ett lager (gärna tjockt) frosting gjort på Philadelphia ost. Vill man göra en lite annorlunda variant så kan man även blanda ner lite valnötter eller russin i kaksmeten för lite extra smak. Vissa kallar det för morotskaka medans de som älskar tårtor brukar kalla den för morotstårta. Många som inte testat på morotskaka innan brukar inte heller vilja göra det just för att det heter morotskaka och innehåller morötter. Lyckas man väl övertala dem så brukar de ändra sin åsikt ganska snabbt.

Listan på olika bakverk kan göras lång. Vill du ha inspiration på vad du ska baka härnäst så kan du alltid besöka ett café för att smaka på nya bakverk du inte testat på tidigare. Det finns dessutom massvis med bloggar där ute som tipsar och delar med sig om recept på härliga bakverk (vår blogg till exempel). Är du redan en mästare i hemmabageriet så är det nog inga problem att knåpa ihop ett alldeles eget spännande recept att bjuda sina gäster på. Har du något extra gott som du vill dela med dig av så kan du alltid höra av dig till oss och tipsa.