En riktig klassiker här i Sverige är Smörgåstårtan! Det är en tårta som kan serveras vid flera olika tillfällen och som oftast älskas av alla. För individen som inte än haft tillfälle att smaka på en smörgåstårta har verkligen gått miste om något, i alla fall om man tycker om en matig tårta (som absolut inte är en söt variant). Istället för deg så används bröd som själva basen. Självklart så kan man anpassa tårtan utefter allergier. Det är ett bra alternativ om man exempelvis skall bjuda på fest, då det är en bufférätt som många gillar. Vidare så finns det även en rad olika varianter av denna klassiker, och kan därför anpassas utefter smak.

stora-smorgastartanEn variant av en klassisk smörgåstårta är med ost och skinka. Man kan skapa tårtan genom att använda sig av ett stort runt bröd som bas. Fyllningen kan vara rökt skinka, hårdost i tärningar, krossad ananas, gurka, purjolök, vispgrädde, senap samt salt och peppar. Själva garneringen kan göras med vispgrädde, majonnäs och senap. Dekorering av tårtan kan göras precis så som man själv vill men det kan vara bra att använda salladsblad, körsbärstomater, vindruvor med mera.

För att sätta igång så bör man först röra ihop skinka, gurka, ost, purjolök. När ananasen runnit av så blandar man in även den. Vispa sedan grädde med majonnäs och senap för att sedan blanda samman allt. Smaksätt med salt och peppar. Fyllningen är då redo och det har blivit dags för montering av tårtan. Här bör man starta med att kantskära brödet. Om brödet redan är färdig skivat så är det perfekt, annars så gäller det att skära ungefärligt lika bottnar. Sedan är det bara att påbörja monteringen av tårtan – först en botten, sedan fyllning, en till botten, resten av fyllningen och slutligt sista botten som topp. Garneringen görs enkelt med vispad grädde, majonnäs och senap som man brer ut på hela tårtan, även på kanterna. Sedan dekorerar man efter smak!