Ibland när man kommer in på ett café eller ett bageri så blir man helt upprymd av alla goda ät-och drickalternativ som det finns. Det kan vara riktigt svårt att välja mellan olika bakverk, kakor, pajer, mackor och allt annat gott som finns att tillgå. Mångas favorit är chokladbollen men man kan samtidigt läskas av de vackra tårtbitarna som finns uppradade. Så varför inte testa chokladbollstårtan? Det är nämligen en kombination av båda godbitarna, fast där man istället bakat ihop allt. Kan det bli bättre än så?

cake-486420_960_720Okej, men hur funkar egentligen det här med chokladbollstårtan? Jo, det är mycket enkelt. Innehållet i tårtan är nämligen själva chokladbollen, samtidigt som degen formats till en tårta, istället för runda bollar. Sedan är hela “chokladbollsdegen” täckt med sugarpaste eller marsipan. Det är en tårta som blir allt mer populär och gissa om många blir förvånade när de skär upp en tårtbit och upptäcker att under all sugarpaste så gömmer sig chokladbollar! Det är en riktigt härlig överraskning.

Tillvägagångssättet är inte heller speciellt svårt. Först bör man göra själva degen som är byggd på samma recept som chokladbollarnas innehåll. Det gäller att blanda ihop smör, socker, kakao, vaniljpulver, havregryn, kaffe (efter smak) och vaniljkräm. Vispa ihop allt tills det blir en homogen blandning. Är det så att man gillar vita chokladbollar så kan man göra degen baserat på det receptet istället. Själva choklad-ganachen kan man göra med hackad mörk choklad, grädde, smör och lite salt.

För att sätta ihop tårtan så bör man först börja med att trycka ut smeten på plastfolie, placerat i en form. detta kan man göra med precis så många smetar som man vill, beroende på hur hög tårtan skall vara. Dessa skall sedan ställas in i kylen under minst 4-6 timmar. När det sedan är dags att täcka tårtan så sätter man ihop smeterna, på varandra för att skapa höjd. Vidare så är det dags för att spackla tårtan med den ganach som man blandat ihop. Tårtan bör förvaras i kylen under en timme innan det är dags för servering.