Bästa svaret på den frågan är kanske att kontra tillbaka: varför INTE fika? Att fika är en stund som kan leda till vad som helst. Det är en stund som kan ge ro i kroppen och där tankarna kan få flöda fritt. Speciellt om man har en kopp kaffe i ena handen och en bulle i den andra. Men att fika kan också vara en stund där man umgås med vänner, där man skrattar tillsammans med sina barn, en stund där man flörtar med sin partner eller kanske en stund för sig själv. Att fika kan som sagt vara en stund för alla andra stunder.

caffeine-1868926_960_720Vad kan man egentligen förvänta sig när man är på ett café? Det kan vara helt olika. I Sverige idag finns det tusentals olika fik, som erbjuder olika sorts miljöer och omgivningar. Vissa fik är anpassade speciellt för familjer med barn, så det finns olika lekhörnor med mera. Dessa fik passar bra om man vill ha fart och fläkt och kanske inte störs av en hög ljudnivå. Andra fik är anpassade efter speciella rätter där man erbjuder en viss kost så som vegan eller liknande. Det finns caféer som är mer klassiska och som då också kommer erbjuda klassiska rätter så som en köttbullemacka och svart kaffe. Andra fik är mer moderna med chiapudding och barista-kaffe.

Oavsett vad man är ute efter så kommer man garanterat att finna något som passar ens egen smak och man kommer även att kunna testa olika sorters fik med olika inriktningar runt om i landet. Valmöjligheterna är många! Det finns ganska så mycket substans till varför Sverige faktiskt är känt för sin fika-kultur, där men helt enkelt alltid har tid för en kopp kaffe. Det finns liksom inget dåligt väder, bara en massa olika fik att testa på. Njut!